Ze zien eruit als gewone keerwanden. Maar de betonnen grondkeringen rond het inkoopstation waar de opgewekte stroom Zonnepark Branderwal verlaat, zijn speciaal. Er zit namelijk geen cement in!
Daarmee behoort het zonnepark opnieuw tot de duurzame koplopers van Nederland. De cementloze keerwanden van Bosch Beton zijn namelijk nog slechts op een paar andere plekken in Nederland te vinden.
De keerwanden zijn gebruikt om het inkoopstation op een natuurlijke wijze te verwerken in de groene omwalling van het park. Bijzonder is dat voor de productie van de keerwanden betongranulaat is gebruikt dat afkomstig is van de betonfabriek die stond op de plek van het huidige zonnepark.
De cementvrije keerwanden zijn een innovatie van Bosch Beton uit Barneveld. Na een zorgvuldig ontwikkeltraject is het de betonproducent gelukt om een geopolymeer beton te produceren met hoogwaardige constructieve eigenschappen en kwaliteitskenmerken.
Bij de bouw van de grondkering voor Zonnepark Branderwal zijn ook keerwanden gebruikt met een hybride betonmengsel. Daarin zit minimaal 60% minder cement dan in een reguliere betonnen keerwand.
De productie van cement is sterk vervuilend. Zo’n 6 tot 8 procent van de totale menselijke CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het maken van cement. Vervangen van cement door een duurzamer bindmiddel levert dus grote milieuwinst op. Met de keuze voor hybride en cementloze keerwanden draagt Zonnepark Branderwal een steentje bij aan de transitie naar een duurzamere toekomst voor beton!